Ældre mand tiltalt for vold og trusler mod medarbejdere i det danske sygehusvæsen

Selvom man skulle tro, at personalet i det danske sygehusvæsen, blev mødt med tak for deres indsats, så har en stor del af de ansatte været udsat for trusler og vold. Ifølge en undersøgelse lavet af rockwoolfonden, så har hele 33,7 procent af de kvindelige ansatte og 24,6 procent af de mandlige ansatte, i løbet af det seneste år, været udsat for trusler eller vold, i forbindelse med deres arbejde.

Retten i Viborg behandlede fredag den 15. Maj 2020 en sådan sag. Her var en ældre mand tiltalt for 4 forhold omhandlende trusler mod offentligt ansatte samt et tilfælde af vold.

Af Søren Schousgaard

Fem vidner og et hav af trusler
Den tiltalte var ikke selv til stede i retten, da han nægtede at stige ind i den taxa, der skulle køre ham fra en psykiatrisk afdeling i Herning til retten i Viborg. Tilstede var i stedet fem vidner. Fem vidner der alle fortalte, hvordan de af tiltalte var blevet truet på grov vis.

En mandlig sosu hjælper fra psykiatrisk døgnafsnit i Vejle fortalte blandt andet, hvordan tiltalte havde kigget ham i øjnene og sagt,

”Når jeg kommer ud herfra, så er der to børn mindre i verden.”

Et udsagn der, ifølge sosu hjælperen, var henvendt mod hans børn.

”Jeg håber der er nogen, der vil slagte dig, når du får fri fra arbejde.”
På trods af at tiltalte ikke var mødt op i retten, så valgte dommeren alligevel at høre vidnerne i sagen. De omtalte episoder fandt sted i perioden august 2016 til november 2017. Det skønnedes derfor, at det var til alles bedste at gennemføre høringen af vidnerne, for at undgå yderligere tab af detaljer i vidnernes forklaringer.

En anden medarbejder fra psykiatrien i Vejle, en kvindelig sygeplejerske, fortalte hvordan også hun havde været udsat for trusler fremsat af tiltalte. Sygeplejersken havde, grundet bælte fiksering af tiltalte, siddet vagt på stuen. Tiltalte havde kigget hende i øjnene og sagt,

”Jeg håber der er nogen, der vil slagte dig, når du får fri fra arbejde.”

En anden sygeplejerske, ansat ved psykiatrien i Viborg, var under noget tumult blevet tildelt to knæ i ansigtet af tiltalte. En episode der heldigvis kun medførte mindre skader.

”Det, der skal til, er flere sygeplejersker”
Grundet tiltaltes gentagende brug af trusler og vold mod offentligt ansatte, da søgte anklagemyndigheden at få ham dømt til forvaring. En straf der kun bruges overfor personer dømt for personfarlig kriminalitet eller seksualforbrydelser, og som anses for værende farlige, hvis de er på fri fod.

Selvom anklageren lykkes hermed, så er kampen mod vold og trusler i sundhedsvæsnet langt fra færdig.
En ting er at dømme de personer, der allerede har forurettet personalet noget andet er at forebygge disse episoder.
Adspurgt om hvordan dette kan gøres, udtalte Næstformand i dansk sygeplejeråd Anni Pilgaard, den 8. januar 2020 til dagbladet information,

”Det, der skal til, er flere sygeplejersker, så patienterne føler sig trygge; så man har tid til dem; og så de ikke bliver udsat, fordi man lige skal hen til den næste.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *